HTML

Pusztadoktor

A hortobágyi madárpark és madárkórház élete. Beszéljünk madarul!

Friss topikok

Linkblog

Nem tud felállni a kisgólya – Pusztadoktor válaszol

2010.08.10. 08:00 pusztadoktor

T.K.: Nálunk Kunhegyesen van egy kb. egyhónapos kis gólya, amelynek növekedését figyelemmel kísérjük, mert elég nehezen sikerült költeniük a szülőknek, mert minden évben történt valami a fészkükkel, és 3 év alatt most sikerült a költés először. Kb. egy héttel ezelőtt próbálgatta már a szárnyait, most pedig 3 napja csak üldögél a fészekben, nem tud felállni (szerintünk). Két napig nem is láttuk, csak a hangját hallottuk, de ma este látszott, hogy ott ül, nem tud lábra állni. Az egyik szülője vele van. Nem tudjuk, ki tud nekünk segíteni megbizonyosodni róla, hogy van-e baja. Megköszönnénk, ha segítségünkre lennének, ha Önök nem is tudják megnézni, de adnának tanácsot, kihez lehet fordulni ilyen esetben.

Dr. Déri János: Lehet, hogy rátekeredett valami horgászzsinór vagy bálamadzag a lábára, vagy eltört, kificamodott, de ami mostanában gyakran előfordul: az Achilles ín is lecsúszhatott. Persze az is lehet, hogy semmi baja sincs. Ez alulról nem ítélhető meg. A fészekbe, ha nem villanyoszlopon van, egy háromtagú, 3x12 fokos létráról be lehet nézni, és kivenni a fiókát, óvatosan, mert már repül, és kieshet. Ha villanyoszlopon van, vagy nem érhető el máshogy, akkor a tűzoltókat kell segítségül hívni, Önöknek is kijönnek, nem kell HNP vagy Madárkórház Alapítvány, csak legyen ott valaki, ingyen leszedik. Az E-onnal ők megoldják az áramtalanítást. Ha lent van a kisgólya, meg lehet nézni, hogy mi a baja, Monoki Ákos, a HNP ottani természetvédelmi illetékese (70/2707157), ő meg tudja állapítani, hogy kell-e beavatkozni.

A Madárpark rendszeresen kap kérdéseket levélben, amelyekre Déri János állatorvos, az intézmény irányítója szokott válaszolni. Ezekből válogatunk.

Hortobágyi Madárpark és Madárkórház Alapítvány

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gólya hortobágy madárpark madárkórház pusztadoktor

A bejegyzés trackback címe:

https://pusztadoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr682202253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása